De oorzaak van een ziek lichaam komt meestal door een slechte doorbloeding in de organen en/of in de spieren.

De werking van de organen in je lichaam bepalen je gezondheid. De vijf elementenorganen is de motor van het lichaam. Als deze motor storing krijgt dan komt de werking van de organen niet optimaal tot stand omdat er dan geen juiste stofwisseling plaats vinden.

In het bloed kan er te weinig of te veel suiker aanwezig zijn waardoor er een te lage of een te hoge bloeddruk kan ontstaan. Het lichaamsvocht is dan te dik (slijmvorming) waardoor er een hogere bloeddruk ontstaat, resultaat is dan in de meeste gevallen dat de functie van de organen niet optimaal is.

Klachten die daaruit voortkomen zijn: hoge bloeddruk, suikerziekte, leukemie, hartaanvallen, nierstenen en leverkanker enz.

De spieren zorgen voor de doorbloeding door het gehele lichaam maar ook het goed kunnen functioneren en bewegen. Als de spierdoorbloeding wordt gestopt, door bijvoorbeeld een ongeval, kneuzing, verrekking of verstuiking zal er een opzwelling ontstaan.

Voor het genezen daarvan zal een juiste behandeling toegepast moeten worden!

Elk orgaan heeft zijn eigen functie die een Yang functie is, de werking en de krachten die onzichtbaar zijn, is de Yin functie.

De hart functie zorgt voor de doorbloeding en de regeling van de bloeddruk die meetbaar is via de polsslag.

Yin functie zijn de emoties en geestelijk denken in het hoofd.

De longen hebben als functie zorg te dragen voor de ademhaling, zuurstofopslag en transport binnen het hele lichaam en zorgt er mede voor dat de polsslag strek blijft, dit proces wordt Qi (energie) genoemd.

De Yin functie komt door uiting van spreken en conditie van het lichaam. De lever functie zorgt voor de aanmaak van bloed alsmede het reinigen ervan.

De maag en de milt functie is er om de voedingsstoffen te verwerken en de vitamine op te nemen en brengt deze naar de organen.

De nierfunctie is voor de regeling van vocht en dampen uit het lichaam te verwijderen en voor de aanmaak van zaadcellen en zorgt tevens dat het lichaam groeit.

De Yin functie komt ook tot uiting in de wilskracht en concentratie.

De alvleesklier heeft als functie het regelen van de suikers in het lichaam.

Dit is in het kort de theorie van de zes organen, die goed met elkaar samen moeten werken om de Yin en Yang in optima forma te kunnen laten functioneren! Wanneer het een en ander niet goed functioneert dan kunnen er onder andere de volgende problemen zich voor doen: hartstoornissen, geen verwerking van emotionele gevoelens, depressies, angsten, spanning en stress.

Wanneer de longen verstopt zijn treden er ademhalingsproblemen op, astma, hoest en benauwdheid.

Wanneer de lever verstopt is, voelt men pijn in de lever, plaatselijke verharding ervan, moe, kans op lever kanker, geen energie en bloedarmoede.

Wanneer maag en milt verstopt is neemt de eetlust af, gevoel van misselijkheid neemt toe, een opgezette buik, moeheid en de nijging tot braken.

Wanneer de nieren verstopt zijn zal het lichaamsgewicht toe nemen, vocht in de benen, nierstenen en plasproblemen.

Wanneer de alvleesklier verstopt is, is de kans op suikerziekte aanwezig alsmede een te hoge bloeddruk.

Wanneer de darmen verstopt zijn wordt de stoelgang moeilijker en is er kans op prostaatklachten, plasprobleem nemen dan toe.