Zie ook: Klachten en Therapiemethoden

 

Yin en Yang evenwicht

De traditionele chinese geneeswijze is afgeleid uit de Yin Yang theorie. Alle ziekten zijn te verdelen in Yin en Yang, waarbij het evenwicht tussen Yin en Yang van essentieel belang is. Ook de natuur kan worden onderverdeeld in Yin en Yang. Waarbij regen en vochtigheid en kou "Yin" zijn. En zon de maan en droogte "Yang" zijn. Deze groepen moeten in evenwicht zijn anders ontstaan er problemen.

Dit geldt ook voor het menselijk lichaam. De Traditionele Chinese geneeswijze ziet het menselijk lichaam als één geheel waarbij evenwicht tussen Yin Yang uitermate belangrijk is. De een kan niet zonder de ander. Bij een behandeling wordt daarom ook gekeken of er evenwicht is tussen Yin en Yang. Indien er geen evenwicht is worden de mogelijke oorzaken voor het ontbreken van dit evenwicht gezocht en bekeken hoe dit kan worden opgelost zodat er weer evenwicht is.

 

Diagnose methoden van de Chinese geneeswijze:


Diagnose is heel belangrijk. Door een juiste diagnose te stellen weet men de oorzak van de ziekte. De Traditionele Chinese geneeswijze kent 4 soorten diagnose methoden.

  1. Observatie: Door te kijken naar het gezicht, huid, tong, ogen en het haar van de cliënt weet men dat de organen te Yin of te Yang zijn. Door het goed functioneren van de organen blijft men gezond. Door de energie van de organen stroomt het bloed via de meridianen naar het hele lichaam. Bijvoorbeeld een boom met groene bladeren is gezond een boom met gele dorre bladeren is ziek.
  2. Polsdiagnose: Bij elk polsgewricht voelt hij op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, komt de acupuncturist veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen. Als de polsslag onregelmatig is of te zwak, betekend dit dat de balans van de organen, Yin en Yang niet goed is, er problemen zijn waardoor men ziek wordt.
  3. Vragen stellen: Door te luisteren naar de cliënten en gerichte vragen te stellen wordt de diagnose vastgesteld. De meeste mensen kunnen duidelijk hun klacht benoemen.
  4. Drukken met handen: Door met de handen op bepaalde plaatsen van het lichaam te drukken en te voelen of er een vetbal, energie of doorbloedingproblemen zijn. Tevens stelt men vast waar precies de pijn zit. Wanneer de oorzaak door onderzoek is vastgesteld kan tijdig met een juiste behandeling gestart worden. Zo kunnen de meeste klachten worden genezen.